Sila masuk

Wednesday, May 26, 2010

Nikmat kembali dinikmati

Hujung mingguku yang lalu dihabiskan di Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Setelah menjalani rawatan dan pemeriksaan sejak awal tahun ini, abangku (down syndrome) telah dengan jayanya -dengan izin Allah- menjalani pembedahan mata akibat katarak. Perasaan yang bercampur baur sebelum pembedahan dan semasa pembedahan dijalankan, berbaloi dengan kegembiraan dia dapat melihat dengan baik semula. Manakan tidak, kataraknya yang sudah masak memungkinkan bag asal kanta sudah tidak dapat digunakan lagi dan tiada pilihan melainkan kanta tiruan perlu diletakkan di depan pupil menggusarkan kami sekeluarga. Bermakna dia perlu menggunakan ubat mengurangkan tekanan mata seumur hidupnya. Pendek kata, sekalipun dia dapat melihat dengan baik semula matanya sudah tidak lagi normal. Plus pembedahan serentak kedua-dua belah matanya plus lagi dia down syndrome- tidak pandai bercerita tekanan ke ape ke- membuatkan kami gelisah. Hanya doa dan harapan dipanjatkan ke hadrat Tuhan Pencipta Alam.

11.00 am Ahad 23 Mei 2010
Riak-riak gelisah susah kelihatan di wajah setiap orang. Sudah 3 jam Bi di dalam dewan pembedahan. Sedangkan doktor mengatakan pembedahan hanya mengambil masa tidak kurang setengah jam untuk sebelah mata. Gelisah, muka tidak keruan, dada yang berdegup kencang. "Ada apa-apakah yang terjadi" antara permainan nakal sang hati namun diletakkan kebergantungan sepenuhnya kepadaNya.

11.30 am
"Paklang dah siap", kata nurse dengan wajah riang memecahkan keheningan penantian.
"Alhamdulillah", spontan kalimah syukur sejurus menilai wajah riang nurse tanda tiada apa-apa berlaku.

Tidak berapa lama kemudia Bi dibawa keluar dengan matanya dibandagekan. Kedengaran dia mengeluh dan merintih-rintih kerana pening akibat kesan bius. "Bius habis, oklah nanti", kata nurse tersebut.

Selepas 5 jam..

Dia masih merintih-rintih dan menjerit memanggil doktor minta dibukakan bandage mata tersebut. Puas dinasihati belum masa untuk dibukakan namun semua nasihat dan kata-kata tidak dipakai. Mungkin dia tidak selesa atau gelabah kerana matanya kelam. Tersangatlah penat menangani situasi genting tersebut. Tidak berapa lama kemudian, dia diminta untuk dibawa menemui doktor di Wad 6. Sejurus bandage mata dibuka, bagaikan keajaiban dia dapat mengenal pasti siapa yang di hadapannya. Sebak. Baju yang dipakai dan tangannya dibelek-belek. Satu anugerah Tuhan yang amat bernilai kini dapat dinikmati semula.

Petang tersebut, kami menerima ramai pelawat dari kalangan keluarga kak iparku. Keriangan jelas terbayang pada riak wajah kami terutama ibuku yang semenjak setahun kebelakangan ini menguruskan segala-gala keperluan Bi. Syukur atas keluasan ilmumu wahai Tuhan.

Juga setinggi-tinggi penghargaan kepada Dr. Hamzah (pakar bedah) dan semua nurse di Wad 7B Bunga Raya, Hospital Sultanah Bahiyah, Alor Setar. Moga jasa kalian dikira oleh Allah sebagai amal kebajikan untuk ditebus pada hari kebangkitan nanti

Risau-risau pun terlena jugakBerakhir sudah satu penantian.

Tengah mogok..semua orang tak mau tolong buka bandage mata.. =pLepas dah buka..terus lena dengan nyenyaknya..hahaha
.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...