Sila masuk

Tuesday, April 13, 2010

Kesibukan meragut..dan eustress
Petang ini adalah saat yang paling ditunggu-tunggu. Semenjak 1 minggu yang lalu..petang ini lah yang paling ditunggu-tunggu. Yang dimaksudkan itu ialah saat kelapangan dada selepas selesai melaksanakan satu tugas yang ku andaikan besar. Ya..memberi taklimat pada semua pegawai yang lebih senior dan lebih berpengalaman saat aku ialah seorang pegawai baru yang baru beberapa bulan menjawat jawatan. Kalau bayi baru lahir, leher pun tidak kuat. Lemah dan mengalami kekangan di sana sini dan di situ. Debaran tidak terkata, gelisah menghantui waktu dan resah menguasai segala-galanya.
Namun semakin hampir dengan hari yang ditetapkan, rasa resah dan gelisah beransur-ansur menghilang entah ke mana. Tiba-tiba terpikir.. rupa-rupanya seminggu yang lalu aku mengalami resah dan gelisah yang teramat sangat kerana persiapan pada waktu itu adala zero. Semakin masa menghampiri.. persiapan semakin melengkapi dan alhamdulillah tutur untuk taklimat berjalan dengan lancar dan memuaskan.
Tanpa disedari..selama seminggu beberapa perkara yang menjadi rutin di office telah ku abaikan iaitu

  • melayan halwa telinga dengan Sinar Pagi pada pagi hari dan Hits 40 pada sebelah petang.

  • membaca Tukartiub, MalaysiaKini, Harakahdaily, Utusan Online dan Bharian.

  • mengantuk...tak dan langsung..hehehe.

  • membaca Harian Metro.

Selepas berborak seketika dengan Pn. Su-Kaunselor jabatan- selepas sesi taklimat, rupa-rupanya stress pun ada yang negatif dan positif iaitu eustress dan distress. "Ustaz jenis eustress", ujar beliau.

Bagus jugak kan..sedar di hadapan ada musibah dan berusaha mengatasi musibah dengan tekanan.No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...