Sila masuk

Tuesday, November 23, 2010

Larian Jambatan..it was awesome..!! :D


Pertama kali menyertai Larian Antarabangsa Jambatan Pulau Pinang pada pagi Ahad lalu adalah suatu pengalaman yang amat menyeronokkan. Ia telah diadakan pada saban tahun semenjak tahun 1985 sebagai salah satu booster sektor pelancongan yang telah berjaya menarik peserta dari 69 buah negara. Penyertaan kali ini adalah lebih 23 ribu orang lebih meliputi 4 kategori iaitu full marathon (41 km), half marathon (21 km), 10 km dan fun run (10 km).

Penyertaan pertama kali aku kali ini adalah sekadar pada fun run. We run just for fun. :D plus menyedari tiada pengalaman dalam acara marathon ada baiknya bermula dari kategori yang terbawah. Bak kata orang..ukur baju di badan sendiri. Walau fun run...tapi bagi aku dan din...kami target untuk tamatkan larian dalam tempoh satu jam. Alhamdulillah berkat kesungguhan dan tekad walaupun mengalami kepenatan yang amat sangat di atas jambatan, aku berjaya jua menamatkan larian pada 1 jam 2 minit. Din lagi sempoi..55 minit.

InsyaAllah jika ada kesempatan..pada tahun-tahun yang akan, kami berhasrat untuk menyertainya lagi..sekadar utk mencari rekod terbaik buat diri sendiri.

Pengalaman menikmati pemandangan matahari terbit dari atas jambatan Pulau Pinang juga menarik. Namun sayang kamera tidak dibawa bersama ketika berlari memandangkan ia akan menambah beban. Sayang seribu kali sayang.

Suatu yang menarik untuk diambil perhatian ialah lebih kurang 80% peserta adalah berbangsa cina menggambarkan kesedaran mereka terhadap budaya hidup sihat adalah membanggakan berbanding bangsa Melayu dan bangsa-bangsa lain. Sama-sama kita fikirkan.

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...