Sila masuk

Tuesday, October 19, 2010

Hisab diri dari persepsi..

Gambar hiasan

"Biarkan apa orang nak cakap..asalkan kita rasa bahagia"
.

Kita biasa terdengar ungkapan sebegitu bila mana seseorang ingin mengabaikan pandangan orang ramai terhadap apa yang akan dilakukannya. Sesekali mungkin ia betul dan pada kali yang lain kemungkinan salah tetap ada kebarangkaliannya. Kerana pandangan orang ramai adalah persepsi. Persepsi adalah garapan didikan, persekitaran dan tabiat. Ia adalah ok pada kelompok A dan tak ok pada kelompok B.

Cuma bagi menilai persepsi mana yang ok dan yang mana tidak ok mungkin boleh dilihat pada kelompok majoriti. Majoriti yang berpendapat dan berpandangan dengan sesuatu pandangan mungkin merekalah yang betul, tepat dan ok.

"Ummatku tidak akan berkumpul di atas suatu kesalahan", satu ungkapan baginda S.A.W. yang boleh digunakan sebagai asas menilai persepsi mana yang tepat dan tidak.(Sumber hadis berkenaan tidak diingati).

Seseorang A yang menghadapi masalah yang sama dengan beberapa orang akan menimbulkan beberapa persepsi dari orang-orang tersebut terhadap si A. Persepsi itu kemungkinan pelbagai. Namun jika seseorang A menghadapi masalah dengan ramai orang pasti skop persepsi itu adalah lebih kecil dan ia mewujudkan satu pandangan sisi terhadap si A tersebut.

Oleh yang demikian, sekiranya kita menghadapi masalah dengan satu dua orang..mungkin kitalah yang betul. Namun jika kita menghadapi masalah dengan ramai orang..pasti dan sudah tentu ada sesuatu yang tak betul pada diri kita.

p/s: Semalam problem dengan seseorang yang menghadapi masalah dengan ramai orang. Soalan..adakah aku ada problem dengan orang lain jugak? insyaAllah tiada..

Hisab diri

No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...