Sila masuk

Monday, August 22, 2011

Ramadhan kali ini..'si miskin' yang untung atau rugi?


Dari Abu Hurairah r.a. ia berkata; Rasulullah s.a.w. bersabda: "Celakalah seseorang, yang apabila aku disebut-sebut di depannya dan ia tidak mengucapkan selawat kepadaku, dan celakalah seseorang yang apabila bulan Ramadhan menemuinya kemudian berlalu sebelum dia mendapatkan keampunan, dan celakalah seseorang yang apabila kedua orang tuanya telah berusia lanjut namun kedua orangtuanya tidak dapat memasukkannya ke dalam syurga (kerana kebaktiannya)."

(Riwayat Tirmidzi : hadis 3468)

Adakah kita akan tergolong di kalangan orang yang rugi? Ramadhan datang dengan rahmat yang sangat luas. Tawaran ampunan Tuhan berada di setiap saat Ramadhan. Tiada yang lebih hebat dari Tuhan melainkan tawaran harga runtuh untuk mengampunkan dosa hamba-hambanya. Tawaran hebat ini berlangsung hanya setahun sekali.

Sombong bukan kita, tatkala Allah Sang Tuhan bermurah sifatnya dan wasi` rahmatnya melebar luaskan rahmatnya kepada kita sang hamba untuk mengampunkan tiap dosa, namun kita sang hamba mengambil sifat tuhan untuk menyombongkan diri tidak mengendahkan tawaran ampunan tersebut, seolah-olah kita pula tuhan merasakan diri terkaya dari sesuatu sedang hanya Allah yang terkaya dan tidak berhajat kepada sesuatu. Kita sang hambalah yang sehinanya berhajat kepada sesuatu iaitu berhajat dan memerlukan Dia. Tiada usaha luar biasa dilakukan untuk mendapatkan ampunan Tuhan.


Sedangkan Nabi s.a.w. yang sudah memperoleh kemuliaan di sisi Allah pun beristighfar seratus kali sehari, inikan pula kita, istighfar tidak menjadi rutin sang lidah berzikir. Kalau ada pun sekadar menjadi adat selepas solat. Makna dan tuntutan fahamnya tidak diambil kisah. Soalnya..bagaimanakah dosa setimbun gunung hendak diampunkan Tuhan?

Perbanyakkanlah istighfar dengan menyertakan faham tiap katanya dan mohonlah keampunan dari Tuhan dengan mengenal dosa yang telah dilakukan pada baki-baki hari bulan hebat ini..moga-moga kita tidak tergolong di kalangan orang 'miskin' yang rugi.


No comments:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...